T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
EDİRNE / MERKEZ - Emel - Özgür Subaşıay Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

OKULUMUZ TARİHÇESİ

 

 

1909 yılında temelleri atılan okulumuz, Nimet-i Hürriyet adıyla 1910 yılında açılmıştır. Okul binamızın yapımını sağlayan kişi; Yunan mücadelesinde Edirne’ye kaymakam rütbesi ile gelen Jandarma Alay Kumandanı Rafet Bey’dir. Gerçek bir yurtsever ve yardımsever olan Rafet Bey, bu binayı Bulgarların yaptırdıkları Pomak Mektebine karşılık özellikle yaptırmıştır.

 

 

2. Meşrutiyetin ilanını (1906) izleyen süreçte; iki savaş gemisi (Enver ve Niyazi adlı gemiler) satın alınmak üzere halktan yardım toplanmıştı; fakat bu yardım, yeterli miktarda olmadığı için kullanılamamıştı. Rafet Bey; dönemin Edirne Valisi Hacı Adil Bey’den ricada bulunarak bu yardım parasının Edirne’ye ait olan kısmının Edirne’de bir okul yaptırmak üzere kullanmaya izin almayı başarmıştır. Bu para ve Rafet Bey’in kişisel çabasıyla devlet hazinesine hiç yük olunmadan, üzerine beş katlı bir bina çıkabilecek sağlamlıkta güçlü temeller atılarak binanın yapımına başlanmıştır. Planını da yine kendisi çizdirmiş, civarında ki sahipsiz kesme taşları mahkûmlara ve çiftçilere taşıtarak gece gündüz başından ayrılmaksızın inşaatı bitirtmiştir.

 

 

Okulumuzun “Nimet-i Hürriyet” olan adı; daha sonra “İttihat ve Terakki Mektebi” 1944 yılında “Ticaret Okulu” 1950 yılında “Ticaret Lisesi” 1996 yılında “Edirne Ticaret Meslek ve Anadolu Lisesi” olarak değişmiştir. 2003 yılında da okulumuz mezunu eski Maliye Bakanı Sayın Kemal Unakıtan, binanın fiziki koşullarının yetersizliğini göz önünde bulundurarak Milli Piyango Genel Müdürlüğüne “Her İle Bir Anadolu Lisesi Projesi” kapsamında ki bugünkü okul binamızın yaptırılması talimatını vermiştir. Kavgaz Mevkisi Yeni Göçmen Evleri yanındaki okulumuz, 2004’ün kasım ayında “Milli Piyango Ticaret Meslek ve Anadolu Lisesi” adıyla eğitim-öğretime başlamıştır.  Milli Piyango Genel Müdürlüğü ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan protokol ile Van’da 2011 yılında meydana gelen deprem sırasında yaşamını yitiren öğretmenlerin isimlerinin, binası Milli Piyango tarafından yaptırılan okullara verilmesi kararıyla, yaşamını yitiren öğretmen eşler Emel-Özgür Subaşıay’ın anısına 2012’nin ocak ayından itibaren okulumuzun adı “Edirne Emel-Özgür Subaşıay Ticaret Lisesi olarak değiştirilmiştir. 2014-2015 Eğitim-Öğretim yılı itibarıyla da 2014/8 numaralı genelge kapsamında okulumuz “Edirne Emel-Özgür Subaşıay Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi” adıyla eğitim ve öğretim vermeyi sürdürmektedir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 26.06.2013 - Güncelleme: 12.10.2017 11:19 - Görüntülenme: 10357
  Beğen | 3  kişi beğendi